top of page

Welke lichtkleur moet ik kiezen bij led-verlichting?

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022

Led-verlichting is inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en krijgen wij hierover veel vragen. Bijna iedereen weet dat er met led-verlichting bespaart kan worden op de energiekosten, maar hoe zit het met de lichtkleur bij led-verlichting? Dit is onder andere een vraag die wij vaak krijgen.


De lichtkleur is een belangrijk onderdeel van het lichtplan. Iedere ruimte en toepassing vraagt immers om een andere lichtkleur. Daarom vertellen we u in deze blog graag meer over de lichtkleur bij led-verlichting.


Wat is lichtkleur en kleurtemperatuur?

Lichtkleur en kleurtemperatuur zijn twee termen die u in de wereld van verlichting vaak tegen zult komen. Waar wat betekenen deze termen? Om het makkelijk te maken betekenen deze twee termen hetzelfde. Met lichtkleur en kleurtemperatuur wordt in beide gevallen de kleur van het licht bedoeld. Om dit beter te kunnen toelichten zullen we eerst ingaan op de verschillende lichtkleuren en de betekenis van Kelvin.


Wat is Kelvin?

De kleur van verlichting wordt aangeduid met Kelvin (K). Over het algemeen is er een indeling te maken tussen koud, neutraal en warm. Hoe lager het getal en dus de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht oogt. Bij een hoog getal hebben we te maken met koud licht. Onderstaand zetten we dit graag voor u om naar een praktisch voorbeeld:


2000 K > extra warm wit (kaarslicht)

3000 K > warm wit

4000 K > neutraal wit (TL verlichting)

6000 K > koud wit (daglicht)

7500 K > fel zonlicht


Met bovenstaand voorbeeld kunt u zich indenken dat u op kantoor een andere lichtkleur kiest dan in uw restaurant. Vandaar dat wij adviseren om een lichtplan te (laten) maken. Dit zijn namelijk zaken waar u voorafgaand goed over na moet denken.


Led dimbaar maken?

Naast de lichtkleur adviseren we u ook om voorafgaand aan uw plannen goed na te denken over de dimbaarheid van uw ledverlichting. Het misverstand bestaat namelijk dat bij het dimmen van led-verlichting de lichtkleur veranderd. Anders dan bij een gloeilamp en halogeenlamp blijft de lichtkleur bij het dimmen van een led-lamp gelijk. In het geval van led-verlichting zal alleen de lichtsterkte afnemen. Wanneer u ook de lichtkleur wilt veranderen bij het dimmen van uw led-verlichting dan adviseren wij een “dim-to-warm” led-lamp.


Welke lichtkleur is voor mijn toepassing geschikt?

Een vraag die moeilijk exact te beantwoorden is. De juiste lichtkleur is afhankelijk van de ruimte en toepassing maar is ook smaakgevoelig. Daarnaast kijkt u ook naar de sfeer die u wilt creëren.

Op de werkvloer speelt lichtkleur een steeds grotere rol. Waar vroeger op kantoor een paar grote en felle TL-bakken werden opgehangen wordt er tegenwoordig steeds meer nagedacht over de verlichting. Onjuiste verlichting, veroorzaken hoofdpijn, vermoeidheid en verminderen de concentratie. Dit is slecht voor het welzijn van uw werknemers en gaat vaak ten koste van de productiviteit. Daarom wordt er op kantoor steeds vaker gekozen voor dynamische verlichting. Bij dynamische verlichting verandert de kleurtemperatuur en intensiteit van het licht mee met het verloop van de dag. Zo blijft het licht te allen tijde natuurlijk, wat de biologische klok van uw werknemers positief beïnvloed. Ook binnen industriële werkomgevingen, waar er vaak gebrek is aan daglicht, draagt dynamische verlichting enorm bij aan het welzijn en productiviteit van uw werknemers. Dynamische verlichting staat ook wel bekend als “human centric lighting”. Verlichting waarbij de mens centraal staat en waarbij de invloed van licht op het lichaam en de mens wordt meegenomen.


Bij de verlichting van bijvoorbeeld een restaurant spelen er weer hele andere factoren een rol. Zo zijn de medewerkers in uw keuken gebaat bij functionele verlichting om hun werk goed te kunnen uitvoeren maar in het restaurant zelf wilt u sfeer voor uw gasten creëren.


Dit is de reden dat wij veel belang hechten aan een goed lichtplan. U bespaart veel geld en ergernis wanneer u voorafgaand aan de realisatie van uw plannen goed nadenkt over de invulling hiervan. Het is van het grootste belang uw wensen en het doel van uw verlichting inzichtelijk te maken. Wij helpen u daarbij graag en adviseren u vrijblijvend naar een best mogelijke oplossing voor uw lichtvraag. U mag altijd contact met ons opnemen.

Comentarios


bottom of page