top of page

7 veelgemaakte verlichtingsfouten

Verlichting kan de sfeer, werkbaarheid en veiligheid in uw bedrijf maken of breken. Het goed afstemmen van uw verlichting met het doel dat de verlichting heeft is daarom erg belangrijk. Uw mooie interieur of product valt in het niet door verkeerde verlichting. Of medewerkers kunnen niet gezond en veilig aan het werk door verkeerd gekozen verlichting. Dit zijn zaken die u kunt voorkomen. Wij behoeden u daarom graag voor 7 veelgemaakte verlichtingsfouten.


1. U heeft verlichting niet opgenomen in uw begroting

Verlichting is vaak een sluitpost, waardoor het belang van goede verlichting uit het oog wordt verloren. Wanneer u vanaf het begin rekening houdt met de kosten voor verlichting dan scheelt dit vaak veel kosten en ergernis. Zeker bij nieuwbouw kunt u dan al in een vroeg stadium rekening houden met aansluitpunten, afwerking en wegwerking van kabels en ophanging. Dit om te voorkomen dat er in een later stadium muren opengebroken moeten worden en er opnieuw een stukadoor moet komen. Het zou zonde zijn wanneer u moet bezuinigen op verlichting waardoor uw zorgvuldig gekozen inrichting in het niet valt omdat deze niet goed is uitgelicht. Of dat de sfeer in uw restaurant/hotel ontbreekt door foute belichting. Het kan zelfs zijn dat uw medewerkers op kantoor of in een keuken hun werk niet goed kunnen uitvoeren omdat er misschien onvoldoende of onjuist licht is aangebracht.


2. U heeft geen lichtplan gemaakt

Bij een lichtplan brengt u alle ruimtes op schaal in kaart met een tekening. Op deze manier krijgt u overzicht en kunt u makkelijk zien wat waar nodig is. Ook kunt u op deze manier makkelijker een inschatting maken hoe groot de ruimtes zijn. En u verkleint de kans om ruimtes te vergeten. Breng ook het meubilair in kaart zodat u direct kunt zien op welke plek er licht nodig is. In onze eerdere blog leest u hoe wij bij Edison Projectverlichting een lichtplan maken.


3. U heeft de verkeerde lichtkleur gekozen

De lichtkleur is belangrijk voor de sfeer. Er zijn verschillende soorten lichtkleuren beschikbaar voor verschillende toepassingen. Hierbij maakt u een onderscheid in functionaliteit en sfeer. Voor een functionele toepassing, zoals licht dat u gebruikt om te kunnen werken of lezen, gebruikt u koel wit licht. Warmer wit licht is meer geschikt voor het creëren van een ontspannen en gezellige sfeer. Ook is er licht dat beschikbaar in verschillende kleuren, ook dit kan een aanvulling zijn. Echter is er voorzichtigheid geboden bij het gebruik hiervan. Laat u adviseren door een professional.


4. Niet gedacht aan natuurlijke verlichting

De beste verlichting is natuurlijke verlichting, de zon die door de ramen of dakluiken binnenkomt. Zorg voor afstemming tussen de aanwezige natuurlijke verlichting en het kunstlicht dat u gaat aanbrengen. Wanneer is uw bedrijf actief/open. Is dit gedurende de nacht of de avond? Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.


5. Niet nagedacht over de bediening van uw verlichting

Een fout die u hierin kunt maken is dat u vergeet om na te denken over de plaatsing van uw lichtschakelaars. Het laatste wat u wilt is dat uw lichtschakelaars op onlogische plekken worden geplaatst. Denk hierbij ook aan de ergonomische wensen die hierbij spelen. Het gebruiksgemak is van het grootste belang. Niet alleen de plaatsing is van belang, maar ook de vraag welke lichtpunten u met welke schakelaars wilt bedienen. Tegenwoordig is licht steeds vaker bedienbaar via domotica, ofwel met een mobiel apparaat (tablet of telefoon). Ook hierbij is het belangrijk om na te denken over de wensen. U wilt dat de verlichting voor iedereen beschikbaar is, maar ook makkelijk bedienbaar. Misschien is er wel een combinatie van lichtschakelaars en domotica nodig.


6. Verkeerd geplaatste verlichting

Niets is zo vervelend dan verkeerd geplaatste verlichting, waardoor het doel van de verlichting verdwijnt. Verlichting van een werkblad of werkplek hangt u boven het oppervlak, zodat er geen vervelende schaduw wordt geworpen. Verlichting kan ook verblind zijn wanneer het verkeerd geplaatst is.


7. Vergeten na te denken over de dimbaarheid van uw verlichting

Heeft u licht nodig dat dimbaar is, dan is het belangrijk om hier op voorhand aan te denken. Vaak is er speciale verlichting en een geschikte aansluiting nodig. Zeker wanneer het gaat om LED verlichting is het belangrijk u goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Verlichting kan een mooie aanvulling zijn, zeker wanneer dit op de juiste manier is gedaan. Met deze lijst proberen wij u te behoeden voor veelgemaakte fouten. Mocht u hulp nodig hebben of bent u op zoek naar advies. Dan helpen wij u graag. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Comments


bottom of page