top of page

Perfect uitgelicht! Hoe past u de 5 soorten verlichting het beste toe?

Uw bedrijf perfect uitlichten, om hiermee de juiste sfeer te creëren met een uitnodigend karakter waar zowel medewerkers als bezoekers/gasten op een prettige manier kunnen samenkomen? Dat lijkt een hele uitdaging, maar is misschien makkelijker dan u denkt.


Wij pakken onze projectverlichting stap voor stap aan en nemen u hier graag in mee. De start is voor ons altijd het maken van een lichtplan. Waarin wensen, behoeften en een functioneel ontwerp samenkomen. In een lichtplan komen verschillenden soorten verlichting samen, hierover vertellen we u in deze blog van vorige week graag meer. Het perfect uitlichten van uw bedrijf kan zowel de verlichting aan de binnenkant van het pand zijn, maar ook verlichting aan de buitenkant middels buitenverlichting.


1. Basisverlichting

Dit is de algemene verlichting in uw pand. Puur bedoeld om de weg te kunnen vinden. Basisverlichting is over het algemeen direct licht en heeft een egale spreiding van het licht. Het is verlichting die in veel gevallen in het midden van een ruimte wordt geplaatst.


2. Functionele verlichting

Dit is het licht dat ervoor zorgt dat de zichtbaarheid in een specifieke ruimte of op een werkplek verbeterd. Vaak wordt er gebruik gemaakt van witter licht dat koeler is. Functionele verlichting is direct en gericht. Om het prettiger voor uw ogen te maken combineert u functionele verlichting met basisverlichting, dit heft namelijk de schaduw op die door functioneel licht ontstaat.


3. Accentverlichting

Met accentverlichting licht u belangrijke punten of objecten uit. We hebben hier te maken met gekaderd en direct licht. Vaak worden er spots of led strips gebruikt.


4. Decoratieve verlichting

Wat te doen met decoratieve verlichting zal geen verrassing zijn. Het doel is om esthetische waarde toe te voegen aan een ruimte. Het betreft zacht en indirect licht. Deze verlichting is niet geschikt om goed in te kunnen werken of zichtbaarheid te verhogen, maar kan wel sfeer toevoegen.


5. Sfeerverlichting

Het creëren van sfeer en een mooi effect is het doel van sfeerverlichting. Ook bij dit licht is het goed verlichten en verhogen van zichtbaarheid niet van belang. We gebruiken daarvoor zacht en indirect licht. Sfeerverlichting heeft een warme, vaak gelige kleur en is vaak ook dimbaar.


Om ons vooraf bepaalde doel te behalen maken we in het lichtplan gebruik van een combinatie van meerdere soorten verlichting en verschillende soorten licht. Daarbij kijken we naar de toepassing en de wensen van onze klant.


Om de best mogelijke condities te creëren voor uw medewerkers en uw bezoekers is het slim om over uw verlichting na te denken. Het liefst doet u dit in een zo vroeg mogelijk stadium, zeker bij nieuwbouw. Dit zodat we rekening kunnen houden met de benodigde aansluitingen en de plaatsing van de verlichting. Maar ook in bestaande bouw is het raadzaam om uw lichtplan te bekijken en te evalueren. Zijn er verbeteringen noodzakelijk? Wij voorzien onze klanten altijd van persoonlijk advies, waarbij we de huidige situatie in kaart brengen en vaak met kleine veranderingen grote verbeteringen kunnen brengen. Heeft u vrijblijvend advies nodig? Neem contact op, we helpen u graag.


Neem een kijkje op onze projectenpagina. Hier kunt u zien hoe wij vanuit het lichtplan verschillende soorten verlichting combineren tot de gewenste toepassing voor onze klant.

Comments


bottom of page