top of page

6 redenen om voor led-verlichting te kiezen


De led-lamp is op de markt gekomen als vervanging voor de gloeilamp, halogeenlamp en spaarlamp. In het beginstadium van de ontwikkeling werd led-licht voornamelijk gebruikt voor huishoudelijke apparaten zoals bijvoorbeeld wekkers en ovens. Inmiddels is de ontwikkeling van led-verlichting zo ver dat het gebruikt wordt als een op zichzelf staande lichtbron die in verschillende lichtkleuren beschikbaar is. Waarom is het slim om te kiezen voor led-verlichting? Wij geven u 6 redenen.1. Met led-verlichting bespaart u op de energiekosten

Led-lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan de traditionele verlichtingsbronnen als gloeilampen en halogeenlampen. Ten opzichte van een gloeilamp bespaart u +/- 90% op de elektriciteitskosten, bij halogeenverlichting betreft dit +/- 85%. Voor het verduurzamen van uw bedrijf is het installeren van led-verlichting een goede stap.


2. Led-lampen hebben een langere levensduur

De levensduur van led-lampen is aanzienlijk langer dan de levensduur van gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen. Waar een led-lamp een gemiddelde levensduur van 15.000 – 50.000 branduren heeft is dit bij een halogeenlamp 2000 branduren en bij een gloeilamp zelfs slechts 1000 branduren.


We maken bovenstaande graag inzichtelijk door middel van een rekenvoorbeeld. Stel, in uw bedrijf brandt de verlichting gemiddeld 8 uur per dag (iedere dag), dan zijn er 2920 branduren per jaar. Met een gemiddelde levensduur van 30.000 branduren zijn uw led-lampen na ruim 10 jaar aan vervanging toe. Bij halogeenverlichting bent u in dit voorbeeld na minder dan een jaar aan vervanging toe. Bij een gloeilamp is dit zelfs minder dan een half jaar.


De aanschafkosten van led-verlichting is hoger dan de aanschafkosten van traditionele verlichtingsbronnen. Voor zover deze nog verkrijgbaar zijn. Maar door de aanzienlijke besparing op de energiekosten en de langere levensduur is de terugverdientijd kort. Wij kunnen de exacte terugverdientijd nauwkeurig voor u uitrekenen.


3. Led-verlichting is in verschillende kleuren verkrijgbaar

Waar vroeger led-verlichting vaak werd gezien als ongezellige, koude en kille witte verlichting is dit tegenwoordig wel anders. Tegenwoordig zijn er verschillende kleurtemperaturen verkrijgbaar van koelwit, naar neutraal wit en zelfs warmwit. De kleur van licht duiden we aan met “Kelvin” (K). Hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer het licht oogt en hoe hoger de Kelvin waarde, hoe kouder het licht oogt. 1800K is bijvoorbeeld te vergelijken met kaarslicht terwijl 6000K te vergelijken is met daglicht.


4. Led-verlichting wordt minder warm

Gloeilampen en halogeenlampen worden warm als ze een tijdje branden. Dit is bij led-verlichting niet het geval. De warmte van bijvoorbeeld gloeilampen kan ook zorgen voor donkere plekken op het plafond of de muur.


5. Led-verlichting is tegenwoordig beter geschikt voor vervanging

Tegenwoordig is led-verlichting beschikbaar in alle vormen en maten. Ook vrijwel alle fittingen hebben tegenwoordig een led-variant. Daardoor is het vaak mogelijk om te wisselen naar led-verlichting zonder alle armaturen te hoeven vervangen.


6. Minder last van trillend licht

Anders dan bij Tl-verlichting en spaarlampen heeft u bij led-verlichting minder last van trillend licht. Dit omdat de frequentie van de trilling veel hoger ligt bij led-verlichting. Mits u kiest voor kwalitatieve led-verlichting. Hierdoor is led-verlichting minder vermoeiend voor de ogen. Voor uw werknemers is het dus een stuk minder vermoeiend om te werken onder led-verlichting dan onder andere verlichting. Koelwitte verlichting op kantoor verhoogt de alertheid en concentratie en verminderd de kans op vermoeidheid en hoofdpijn.


Zoals u bovenstaand kunt lezen is het verstandig om een overstap naar led-verlichting te overwegen. Laat u hierover goed adviseren, de ene led-lamp is de ander niet. Zeker wanneer u uw led-verlichting dimbaar wenst te maken is het verstandig om informatie in te winnen bij een professional. Heeft u vragen? Wij helpen en adviseren u graag!


bottom of page